2.4.05

Krudt og ukrudt - og morgenmadslæsning

Morgenmadslæsning er vist et afsluttet kapitel for mit vedkommende. Af den simple årsag, at det, der er trykt på mælkekartoner og cornflakespakker, er trykt med for lille skrift; og jeg spiser sjældent morgenmad med briller på. Altså: det' for børn! Ikke desto mindre - eller måske netop derfor - er det blevet en kommunikationsform, at morgenmadsproducenterne "causerer" på morgenmadsemballagen.

Nå, men jeg fik alligevel læst skriften på den økologiske mælkekarton, den dag de skrev om Krudt og ukrudt. De fik - som ganske rigtigt er - fortalt, at ordet ukrudt kommer fra samme rod (havde jeg nær sagt) som det tyske Kraut (urt).

Men hvorfor hedder krudt så krudt? Kigger man i Gyldendals etymologiske ordbog, ser man, at ordet har gennemløbet stort set samme udvikling som det med u- foran. Og ifølge ordbogen skulle det være, fordi man i begyndelsen havde taget krudt for pulveriserede krydderier ...?! Det kan det vel også ligne; men alligevel lyder det lidt sært! Hvis nogen ved bedre ... then tell me!

Ingen kommentarer: